Bezienswaardigheden

Dommartin-le-Franc.  Metallurgic Park, over Mensheid en IJzer. Het openluchtmuseum Metallurgic Park ontstond in 2006 uit een samenwerkingsverband van openbare en particuliere instellingen. Dit park gaat over de vakkennis uit de staalindustrie in het noorden van de Haute-Marne en het zuiden van de Franse Maasstreek, getoond op de vier themaplaatsen van het park. De belangrijkste van de vier ligt bij Dommartin-le-Franc: een oude hoogoven met een klank- en lichtspel over 25 eeuwen metaalnijverheid. In de kolenhal wordt de geschiedenis van de kunstgieterij uit de Haute-Marne en de uitmuntende industriële vakkennis via een interactief, gevarieerd parcours uitgelegd.

dommartin le franc metallurgic parc

 

Sommevoire.  Een schilderachtig dorp, twee kerken, een belangrijke plaats in de kunst- en siergieterij, veel beeldhouwwerken, en een eigen ‘Paradijs’.Meer dan duizend gipsmodellen van Antoine Durenne – geregistreerd in het Musée d’Orsay.

photo d'une statue réalisée à sommevoire

Joinville. Laat u verrassen door de doolhof van smalle stegen in de oude stad en de middeleeuwse huizen tegen de heuvel van de voormalige middeleeuwse burcht, ooit de bakermat van de prinsen van Joinville. Chateau du grand Jardin Dit 16e-eeuwse kasteel wordt beschouwd als een  van de mooiste bouwwerken uit de Franse renaissance. De tuin van het kasteel is een van de drie renaissancetuinen die Frankrijk telt.
Het kasteel bestaat uit drie zalen op gelijke hoogte: een grote feestzaal, semi-privé woonvertrekken (slaapkamer, voorvertrek, kleedkamer) en de kleine kapel. De zolder wordt niet gebruikt en de kelder behoudt zijn oorspronkelijke functie van het huishouden (grote keuken).

Joinville_Chateau_Grand_Jardin_8293.JPG    chateau Joinville

 

 

 

Cirey-sur-Blaise. Het kasteel ligt in het dal van de Blaise en dankt zijn reputatie aan de schrijver en filosoof Voltaire, die er van 1734 tot 1749 vertoefde. Het kasteel werd oorspronkelijk gebouwd in de Louis-XIII-stijl. Het kleine theater werd door Voltaire aan het kasteel toegevoegd, evenals de kunstige versiering van de buitendeur.

cirey sur blaise

 Voltaire

 

 

 

Saint-Dizier. Saint-Dizier ligt op de rand van de Champagnestreek, tegen Lorraine aan. De stad heeft een rijke geschiedenis die grotendeels aan het licht kwam door uitzonderlijke opgravingen. Saint-Dizier dankt zijn roem vooral aan het ijzer en het kunstgieten. Beelden in art-nouveaustijl van Hector Guimard, maar ook eigentijdse kunstwerken uit de gieterijen van de Haute-Marne, sieren de straten en de parken van de stad.

            

Langres. Langres ziet er van buitenaf uit als een trotse burcht die de grens tussen de Champagnestreek en Bourgogne bewaakt: een skyline die uit oude stadsmuren, indrukwekkende torens en talloze klokkentorens bestaat. Sommige straten in de oude stad verbergen originele passages, door de plaatselijke bevolking ‘hellebaardiersstegen’ genoemd. U kunt deze overdekte steegjes en de geheimen van deze oude stad ontdekken in een stadsrondleiding. De omloop op de stadsmuren van 3,5 kilometer is door de eeuwen heen bewaard gebleven. Vanaf deze muren is het uitzicht geweldig.

Chaumont. Het ontdekken van Chaumont is een verhaal apart: wandelen onder het viaduct, struinen door de binnenstad langs de typische huizen met kleine torentjes, kerstsfeer opdoen in het Kerststallenmuseum, het verleden opsnuiven in de vestingtoren de Donjon, om te eindigen met een culturele duik in de Silo’s, waar boek en affiche uitgebreid aan het woord komen in het Internationale Festival van Grafische Kunsten, dat in juni en juli gehouden wordt.

             

Montier-en-Der. Het hele jaar door zijn er evenementen te beleven in Montier: jazzfestival in maart, de Marathon du Der in juni, een paardenshow in de zomer, paardenraces tussen juni en augustus, het Internationale Dieren- en Natuurfotofestival in november, en het hele jaar door concerten. De nationale stoeterij van Montier-en-Der heeft een hoge historische en monumentale waarde. In 1808 besloot Napoleon I op de plek van het voormalige klooster een hengstenstal te bouwen. De stoeterij organiseert evenementen en bevordert het toerisme via paardenshows.

               

Colombey-les-deux-Eglises: Colombey-les-Deux-Eglises staat geheel in het teken van de generaal Charles de Gaulle sinds hij zich er met zijn gezin vestigde. Het stadje ontleent een zekere plechtigheid aan het gedenkteken in de vorm van een met roze graniet bekleed Lotharings kruis en de woning van deze staatsman, schrijver en politicus, die Frankrijk door de moeilijke naoorlogse jaren heeft getrokken, ’La Boisserie’. Beide monumenten zijn te bezoeken.

 Charles de Gaulle